Keuze van de juiste kettlebell
Zo veelzijdig als het gebruik is, is ook het aanbod aan kettlebells: kleurrijk of eenvoudig, met losse of vaste gewichten, van gietijzer uit één stuk of met een apart handvat, met of zonder vinyl of kunststof coating– de diversiteit aan kettlebells is grenzeloos. We zullen je uitleggen waar je bij het kopen van je kettlebells sowieso op moet letten.
Gewichtsklasse
Het belangrijkste waar je op moet letten bij je aankoop is het gewicht van de kettlebell. Het gewicht moet afhangen van je eigen fitnessniveau én het gewenste trainingseffect. Ben je een beginner? Dan raden we je aan om kleinere, lichtere kettlebells te kiezen, zodat je blessures en overbelasting voorkomt. Hoe meer getraind en ervaren je bent met kogelhalters, des te zwaarder mag en kan het gewicht zijn, om zo het gewenste effect te bereiken. In principe kunnen we de volgende gewichtsklassen aanraden:
*Beginners: 6 – 12 kg voor vrouwen of 12 -16 kg voor mannen
*Gevorderden: 12 -20 kg voor vrouwen of 16 -24 kg voor mannen
*Professionals: vanaf 20, respectievelijk 24 kg
Naast je lichamelijke conditie en ervaring met de kogelhalters spelen nog meer factoren bij de aankoop van de juiste gewichten een rol. Train je voornamelijk je bovenlichaam, gebruik je het gewicht voor stootoefeningen of om je krachtuithoudingsvermogen te verbeteren? Dan raden we je aan om de lichtere gewichten zoals hierboven beschreven te gebruiken. Welk gewicht je ook kiest – bij ons slagen zowel beginners als gevorderden!
Materiaal
Kwalitatief hoogwaardige kettlebells worden meestal van gietijzer, staal of cement gemaakt. Er zijn kettlebells die uit één stuk gemaakt zijn of met een apart handvat. Waarbij je bij de laatste het risico loopt dat het handvat los kan laten. Omdat stalen halters erg duur zijn en halters van cement redelijk goedkoop, zijn gietijzeren kogelhalters het populairst. Gietijzer biedt veel grip en door de precieze balancering zijn ze ontlastend voor de gewrichten. De varianten met rubberen of neopreen coating beschermen zowel de kettlebell als de vloer, maar verder zijn er functioneel geen verschillen.
Gripoppervlak
Net als het gewicht speelt ook het handvat een belangrijke rol. Deze dient een goede grip te bieden, zodat je minder kans hebt om het gewicht te laten vallen. Hierbij geldt het principe dat opgeruwd gietijzeren of rubberen handgrepen minder slippen dan gladde oppervlakken.
Wat zijn de voordelen van kettlebells?
Simpele krachttraining met de dumbbell is echt verleden tijd! Het gebruik van kogelhalters is populairder dan ooit. We laten je zien waarom het voor jou ook tijd wordt om naar dit trendy sportattribuut over te stappen.
Lichaamsstabiliteit: trainen met kogelhalters is een effectieve manier om je lichaamsstabiliteit en je lichaamshouding te verbeteren en is daarmee ook goed voor je gezondheid.
Efficiënte spieropbouw: kettlebells maken een veelzijdige training van het hele lichaam en het tegelijk trainen van meerdere spiergroepen mogelijk.
Niet alleen voor de spieren: Profiteer van veelzijdigheid! Naast krachttraining zijn kettlebells ook uitermate geschikt voor je coördinatie, conditie en lenigheid - en dit alles met maar één enkele kettlebell.
Veelzijdige trainingsmogelijkheden: omdat er veel oefeningen met een verschillende moeilijkheidsgraad zijn, kan je met de kogelhalter stap voor stap je training zwaarder maken, zonder dat je meteen nieuwe apparatuur hoeft aan te schaffen.
Compact gewicht: kettlebells zijn klein, makkelijk te verplaatsen en nemen daardoor ook thuis weinig plaats in beslag.
Robuuste trainingsapparatuur: Zoek je robuuste apparatuur die lang meegaat? Kettlebells zijn van gietijzer of staal gemaakt en hebben daardoor een lange levensduur. Ze zijn geschikt voor zowel indoor- als outdoor training
Wat train je met een kogelhalter?
Spiergroepen
Ben je op zoek naar een effectieve algehele lichaamstraining? Kettlebells staan bekend als de allrounders onder de fitnessapparatuur. Terwijl je voorheen voor de spieropbouw van je schouder-, rug-, arm-, been-, buik- en bilspieren verschillende apparaten nodig had, kun je tegenwoordig met een kettlebell meerdere spieren tegelijk trainen. Of het nu je bovenlichaam, arm- of bilspieren zijn, met de bijbehorende oefeningen kun je zelf uitmaken welke spiergroepen je wilt trainen. Je greepkracht bouw je gaandeweg vanzelf op.
Conditie
Fitnessapparatuur zoals een loopband, crosstrainer of een fitness-fiets zijn uitermate geschikt voor conditietraining, maar dat heeft niet iedereen in huis. Met kettlebells kun je met de juiste oefeningen niet alleen je spieren, maar ook je conditie trainen. Het helpt je tegelijkertijd tevens vet te verbranden. Gebruik de kogelhalters bijvoorbeeld ook om je immuunsysteem en je hart te versterken.
Coördinatie & stabiliteit
Is je fitnessdoel om je coördinatie te verbeteren? Training met kogelhalters helpt je je reactievermogen en ook je evenwicht te verbeteren. Trainen met een kettlebell werkt bijzonder goed voor je core en het versterkt de spieren van je romp. Dit geeft je een betere lichaams-stabiliteit wat niet alleen een must is voor blessurevrij sporten, maar ook voor het voorkomen van rugklachten.
Hoe effectief is kettlebell training?
Er is bijna geen ander trainingsattribuut dat zo veelzijdig is en zoveel spiergroepen tegelijk kan aanspreken als een kettlebell. Als je weinig tijd hebt kun je niet alleen bijna al je spieren trainen, maar zelfs ook krachttraining met conditietraining combineren. Hiermee bespaar je tijd die je anders voor verschillende losse trainingen zou moeten inplannen.
Hoe train je met kettlebells?
Belangrijk voor je kettlebell-training is de juiste lichaamshouding: staan je voeten zo’n beetje onder je heupen? Zijn je knieën licht gebogen? Is je rug recht? Heb je voldoende lichaamsspanning? Ben je niet zeker of je op de juiste manier traint? Dit kan je zelf checken door je oefeningen voor een spiegel te doen of een vriend te vragen om je training te bekijken. Mocht je nog geen ervaring met kogelgewichten hebben, dan is het beter om eerst met een trainer in een sportschool de juiste techniek te leren. Voordat je aan meer gevorderde oefeningen begint moet je zeker de basisoefeningen met de kogelhalter onder de knie hebben.
1 Kettlebell swing
De bekendste oefening met de kogelhalter is de kettlebell swing. Bij deze oefening gaat het voornamelijk om krachtuithoudingsvermogen, buik-, rug- en rompspieren. Ga licht voorover geboden op heupbreedte staan en buig je knieën, om vervolgens de halter krachtig vanuit je heupen vanaf achter, tussen je benen door, naar voren tot op hoofdhoogte te zwaaien.
2 Goblet squat
Een Goblet squat focust op kniebuigingen, die door het gewicht van de kettlebell intensiever worden. Je houdt het kogelgewicht dicht bij je borst, terwijl je afwisselend diep door je knieën buigt en je dan weer uitstrekt.
3 Turkish get-ups
Dit is een ideale algehele lichaamstraining omdat het niet alleen een goede lichaamsspanning bevordert, maar ook je coördinatievermogen verbeterd. Je begint liggend op de grond. Je houdt de kogelhalter met uitgestrekte arm omhoog, je staat nu ‘stap voor stap’ op, en daarna ga je weer op de grond liggen. Bil-, arm- en beenspieren – deze oefening bevordert niet alleen je spierkracht en -opbouw, maar ook je vetverbranding.
Naast deze basisoefeningen vind je ook online allerlei verschillende oefeningen, niveaus en trainingsdoelen.