gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

Welke dumbbellstang is het beste voor jou?

Voordat je een dumbbellstang koopt, zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden, omdat de onderlinge verschillen van invloed zijn op je training. Lees hier welke stang geschikt is voor wie.

Wil je bij je stang ook meteen halterschijven kopen? Bekijk dan eens onze haltersets en ontdek je ideale dumbbellset.

De passende boring

Net als voor barbells zijn er voor dumbbellstangen standaarddiameters van 30mm en 50mm. Bij krachttraining voor beginners en gevorderden is 30mm gebruikelijk; voor bijzonder zware gewichten en wedstrijden worden halterstangen met een diameter van 50mm gebruikt. Je kunt de halterschijven los van elkaar en in kleine stapjes toevoegen om het gewicht aan te passen aan je eigen fitnessniveau. Onze dumbbellstangen zijn combineerbaar met de standaard halterschijven van 30mm/31mm of 50mm/51mm.

Het materiaal

Halterstangen van verchroomd staal zijn sterk en robuust - zelfs met zware gewichten. Doorgaans geldt, hoe hoger het gewicht van de stang, des te groter het draagvermogen.

Sluitingen van staal zijn eveneens zeer sterk, terwijl sluitingen van kunststof het goedkopere alternatief zijn en geschikt voor lagere gewichten.

Gewicht van een dumbbellstang: 0,5 - 3kg voor halterstangen van 30mm, tot ongeveer 5kg voor de halterstangen van 50mm

Maximale gewicht: tot 50kg voor stangen van 30mm, en tot 100kg voor stangen van 50mm

Lengte en schijfopname

Dumbbellstangen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. De breedte van de greepvlakken verschilt maar weinig, de meeste dumbbellstangen verschillen in de lengte van de schijfopname. Hoe langer het opnamedeel voor halterschijven, hoe meer halterschijven je kunt toevoegen. Vergeet niet dat je rekening moet houden met de breedte van de sluiting. Deze kunnen tot 2cm breed zijn.

Totale lengte van de dumbbell: van 35cm tot 48,5cm

Halterschijfopname: van 11,5cm tot 16cm

De sluiting

Bij het trainen moet je op de veiligheid van je trainingsapparatuur kunnen vertrouwen, om zo ongelukken en blessures te voorkomen. Voor het trainen met dumbbellstangen betekent dit dat je gewichten stevig met de juiste sluiting moeten worden vastgezet. Er wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen sluitingen met en zonder schroefdraad. Naast de veersluiting en de schroefsluiting bestaan ook de klemsluiting, ofwel collar en de ringsluiting - maar deze varianten kunnen bij zwaardere gewichten sneller verschuiven.

Zonder schroefdraad: Veersluiting

Bij dumbbellstangen zonder schroefdraad kunnen de halterschijven snel en gemakkelijk toegevoegd worden en in een handomdraai met een veersluiting op hun plaats worden gehouden. Door de metalen veer van de veersluiting samen te drukken, komt de sluiting los en kun je hem er gemakkelijk vanaf halen. Wanneer je de metalen veer loslaat, spant hij zich weer aan. De veersluiting is geschikt voor alle krachtsporters die tijdens het trainen vaak van gewichten wisselen. Bij ons vind je al stangen zonder schroefdraad vanaf €18,95.

Met schroefdraad: Stersluiting

Bij een stersluiting met schroefdraad worden je gewichten met een stervormige schroef op de halter vastgeschroefd. Deze sluiting biedt je halterschijven nog méér stabiliteit dan de veersluiting en is vooral geschikt voor zware gewichten. Door de schroefdraad wordt het verschuiven van de halterschijven aanzienlijk beperkt. Aangezien het wisselen van de trainingsgewichten met een stersluiting net iets langer duurt, is deze met name geschikt voor krachtsporters die hun gewichten niet zo vaak wisselen. Je vindt bij ons al dumbbellstangen met stersluiting vanaf €21,95.

De greep

De juiste greep is bij je krachttraining net zo belangrijk als de juiste sluiting. Zorgt voor een perfecte greep met de gekartelde greepvlakken van je halterstang. Voor extra grip raden wij je aan te trainen met sporthandschoenen. Deze beschermen niet alleen je handen, maar verhogen ook de grip door het rubberen oppervlak. De greep moet ten minste 11cm breed zijn, zodat je hem goed vast kunt pakken.

Doeltreffende training van het bovenlichaam met dumbbellstangen

Een work-out met dumbbells tilt je training van je bovenlichaam naar een nieuw niveau: Train verschillende spieren van je bovenlichaam afzonderlijk en verbeter je algehele corestabiliteit!

Om lelijke krassen in je vloer te voorkomen, kun je je halterstang het best opbergen op een stevig halterrek.

Populaire oefeningen voor je work-out in je homegym

Met oefeningen als side lateral raises, bankdrukken, biceps curls, triceps stretches en triceps presses, train je afhankelijk van de oefening je biceps, triceps, borstspieren, deltaspieren, trapezius, rhomboids en nog meer. Bovendien train je je stabilisatiespieren en voorkom je met een gevarieerde training onbalans van je spieren.