gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

De kenmerken van barbells – hier moet je op letten bij het kopen

Kort, middel, lang? De juiste lengte

Barbells zijn langer dan bijvoorbeeld dumbbellstangen, maar barbells verschillen ook onderling in lengte. Barbells met een lengte van 120 cm tot 150 cm gelden als klein, 160 cm tot 180 cm geldt als middellang en stangen van 220 cm worden beschouwd als lang. Welke lengte voor jou goed is hangt met name af van de oefeningen die je wilt gaan doen. Sommige oefeningen, zoals de deadlift, vereisen een brede greep. Hoe ver je kunt reiken hangt van je lichaamslengte af. Bij een gemiddelde lichaamslengte zit je met de middellange barbell altijd goed. Voor beginners en kleinere sporters wordt een korte variant aanbevolen, terwijl professionals en sporters die deelnemen aan wedstrijden, liever de lange variant hebben.

Tip: Om de ideale lengte te bepalen kun je eenvoudig met een rolmaat je benodigde greepbreedte meten.

De breedte van de schijfopname

Hoeveel halterschijven er uiteindelijk op de barbell passen wordt bepaald door de afmeting van het schijfopnamevlak. Hoe langer dit is, des te meer gewichtsschijven er op kunnen en des te meer gewicht je dus kunt heffen.

De diameter voor het gewenste gewicht

Barbells hebben een diameter van 30 mm of 50 mm. Hoewel de dikte van de barbell geen directe invloed heeft op je trainingsgevoel, is het wel bepalend voor de maximale belasting. Als je kiest voor de dunne variant, kies je dus tegelijkertijd voor de minder belastbare variant. Voor privégebruik in een home gym is deze gewoonlijk voldoende.

Tip: Let er bij het kiezen van je gewichten op dat ze de passende boring hebben voor de diameter van je stang.

Recht of gebogen? De juiste vorm voor je trainingsdoel

De klassieke barbell is recht en kan worden gebruikt voor de training van diverse spiergroepen. Als je doel echter is om vooral je biceps te trainen, dan zou je een curlstang moeten overwegen. Deze is in het midden gebogen, zodat je met je polsen flexibel de greeppositie kunt veranderen. Kun je niet beslissen of wil je graag beide vormen hebben voor een maximale veelzijdigheid aan oefeningen? Onze barbells zijn ook leverbaar als sets. Voordeel: je halterschijven passen in ieder geval op beide halters.

Veer- of schroefsluiting?

Bij barbells zijn er verschillende soorten sluitingen. Als je al langer met barbells traint en je vaak de gewichten wisselt, dan is een veersluiting aan te raden. Die kun je eenvoudig met een krachtige greep openen. Beginners of sporters die liever voor veilig gaan adviseren we echter om voor een schroefsluiting te kiezen. Om de schroefsluiting los te maken moet de draadmoer worden losgedraaid.

Liever licht of zwaar? Het juiste gewicht voor jou

Halterstangen zijn vaak gemaakt van verchroomd staal. De barbell kan met gewichten zwaarder worden gemaakt, maar heeft ook een eigen gewicht van 2 tot 20 kg. Voor beginners zijn dus lichtere barbells geschikt en daarmee kunnen dan eerst oefeningen worden gedaan zonder halterschijven.

Veelzijdige oefeningen met de barbell

Of je nu je armen, benen, schouders, buik of borst sterker wilt maken – met de juiste oefeningen kun je zelf beïnvloeden welke spiergroepen je wilt belasten. De waarschijnlijk meest populaire oefening voor de rug en de bovenarmspieren is roeien. Voor het versterken van de borstspieren en de triceps kun je het klassieke bankdrukken gaan doen. Met squats belast je niet alleen je beenspieren, maar tegelijkertijd ook je buik, rug en schouders. Andere oefeningen zijn bijvoorbeeld de Military Press, de deadlift, de front squat etc.

Extra apparatuur die het gewichtheffen met de barbell gemakkelijker maakt

Bankdrukken zonder halterbank? De oefening kan weliswaar op een andere manier op de vloer worden uitgevoerd, maar is dan niet zo effectief als met de standaard krachtsportapparatuur. Bij ScSports kun je kiezen tussen vlakke en schuine banken. Daarnaast kun je met een halterrek niet alleen je gewichten netjes opbergen, je kunt er ook bepaalde oefeningen gemakkelijker mee maken.