gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

Welke halterstang is het best voor mij?

We hebben goed nieuws voor je: Met de keuze van de juiste halterstang kun je doeltreffend trainen en je trainingsdoelen zonder problemen bereiken. Bovendien kun je met het juiste model je spieren met veel variatie en zonder risico op blessures trainen. Ben je nog een beginner en weet je het verschil niet tussen een curlstang en een dumbbellstang, dan maakt dat niet uit, want wij hebben de belangrijkste zaken hier voor je samengevat: wat de verschillen zijn, welk model past bij welke training en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Welke modellen halterstangen zijn er?

Lang, kort, gebogen of recht - tegenwoordig zijn er talrijke modellen in verschillende uitvoeringen. Het is dus nog niet zo eenvoudig te bepalen welke voor jou het beste is. Je kunt kiezen uit de volgende modellen:

Dumbbellstangen voor een gerichte training van je bovenlichaam

Met dumbbellstangen kun je iedere spier, zoals de bicepsspier of de tricepsspier, afzonderlijk trainen. Dumbbellstangen worden daarom vooral gebruikt voor het trainen van je armen, je borst en je schouders. De doelspieren worden beter getraind en kleinere spieren worden meer bij stabilisatie- en evenwichtsoefeningen aangepakt.

Lengtes: Korte halterstangen, ofwel dumbbellstangen, zijn doorgaans kort, zoals de naam al doet vermoeden. De verkrijgbare lengtes zijn 35cm, 42cm, 48cm of 51cm.

Gewicht: Zij hebben een betrekkelijk laag gewicht van ongeveer 2,5 tot 5kg.

Maximale belastbaarheid: Afhankelijk van het model bedraagt de maximale belastbaarheid ongeveer 50 tot 100kg.

Barbells als allrounders voor een doeltreffende training van het hele lichaam

De barbell wordt met beide armen opgepakt en is daarom geschikt voor meer halterschijven dan de dumbbell. Daarom is hij bij uitstek geschikt voor basisoefeningen bij het gewichtheffen. Barbells worden vaak gebruikt voor bankdrukken, squats (kniebuigingen), lunges en deadlifts. Je traint hiermee de grote spiergroepen van je lichaam, vooral de rugspieren en je hamstrings.

Lengte: Vanaf 120cm worden rechte halterstangen beschouwd als barbells. Voor wedstrijden zijn er modellen verkrijgbaar in diverse lengtes tot 220cm. Hoe langer de stang is, des te meer gewicht hij kan hebben.

Gewicht: 6,5 tot 15kg. Hoe langer, hoe hoger het gewicht. De halterstangen voor wedstrijden hebben een standaardgewicht van 20kg

Maximale belastbaarheid: De maximale belastbaarheid ligt tussen de 60 en 150kg

Curlstangen voor curls

In tegenstelling tot rechte barbells hebben curlstangen de vorm van een "S" of een "Z". De gebogen vorm maakt een polsvriendelijke bicepstraining mogelijk, omdat de polsen niet naar buiten worden gedraaid. Met curlstangen voorkom je blessures en wordt je training ook nog eens doeltreffender. De stangen zijn bedoeld voor biceps- en tricepsoefeningen, bijvoorbeeld biceps curls. Aangezien bij verschillende curloefeningen een natuurlijke handbeweging wordt gemaakt, is het grote voordeel van het trainen met een curlstang dat zelfs zware gewichten probleemloos kunnen worden opgetild. Sommige tricepsoefeningen kunnen alleen correct worden uitgevoerd met een curlstang, omdat triceps niet optimaal kunnen worden getraind met een rechte stang.

Lengte: Vanaf 120 cm

Gewicht: 7 tot 10kg. Hoe langer, hoe hoger het gewicht

Maximale belastbaarheid: tot 110kg

Tricepsstangen voor stalen triceps

Met tricepsstangen, ook wel hex bar genoemd, haal je het maximale uit je brachialis en triceps en train je zonder je gewrichten en pezen te belasten. De natuurlijke houding in de neutrale greep, ook wel hamergreep genoemd, voorkomt peesontstekingen. De verschillende stijlen van de trainingsstang zorgen voor afwisseling in je curltraining, bijvoorbeeld bij je hammer curls. Zo kun je met beide armen tegelijk en met meer gewicht trainen en afhankelijk van je greep je triceps ieder keer anders en uitdagend trainen.

Lengte: tussen 50-150cm, afhankelijk van het specifieke model

Gewicht: ca. 3 kg. Hoe langer, hoe hoger het gewicht

Maximale belastbaarheid: tot 90 kg

Waar moet ik bij het kopen nog meer op letten?

Diameter

De diameter geeft aan welk model halterschijven op de stang passen en verwijst naar de diameter van het schijfopnamedeel. Bij de aankoop van je halterstang moet je de juiste halterschijven kiezen, afhankelijk van de diameter van de boring. Dit is belangrijk om de halterschijven in combinatie met de halterstang te kunnen gebruiken. Gangbaar zijn een standaardmaat van 30mm of de Olympische maat van 50mm.

Sluiting

Voor het vastzetten van de halterschijven op de halterstangen bestaan verschillende sluitsystemen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen klem- en schroefsluitingen.

Klemsluitingen bieden het voordeel van een gemakkelijke bevestiging, waarbij de betreffende halterschijven snel en moeiteloos kunnen worden gewisseld - de klem- of veersluitingen worden op de halterstang geschoven en voorkomen zo dat de halterschijven wegglijden.

Schroef- of stersluitingen zijn enkel geschikt voor halterstangen met schroefdraad waarop ze kunnen worden vastgeschroefd. Dit type sluiting biedt een hoge mate van veiligheid tijdens de haltertraining, aangezien het schroefdraad zijdelings wegglijden van de gewichten voorkomt.

Nekbescherming

Bij ScSPORTS vind je ook halterstangen met nekbescherming. Nekkussens maken de training comfortabeler en veiliger, omdat de halterstang door het kussen niet meer direct op de nek rust. Als je halterstang geen nekbeschermer heeft, kun je die bij onze halteraccessoires vinden.

Wil je je uitrusting naar een hoger niveau tillen? Voor een professionele training vind je naast de juiste halters ook bij ons ook halterbanken en halterrekken.