gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

Waarom je je barbell direct als set zou moeten kopen

De aanschaf van halters kan best wel in de papieren lopen. Juist als je denkt dat het zo genoeg is, zal je er vroeg of laat achter komen dat je het mis had en dat je meer gewichten zult moeten aanschaffen. Met een set heb je een uitgebreide keuze, waardoor je je niet zo snel weer met de aanschaf van halters hoeft bezig te houden. Met name starters die niet zo bekend zijn met de materialen die hen ter beschikking staan, zijn vaak beduusd door de overweldigende hoeveelheid aan combinatiemogelijkheden. Maak je daarentegen gebruik van kant en klare sets, dan weet je zeker dat alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn. Tegelijkertijd scheelt het je ook in je portemonnee. Als set zijn gewichten namelijk aanmerkelijk goedkoper dan wanneer je ze per stuk koopt. Aarzel dus niet te lang en schaf een barbellset aan.

Barbellset: welke stang heeft de voorkeur?

Je moet de vorm van je halterstang op de eerste plaats laten afhangen van de oefeningen die je van plan bent te gaan doen. Staan bicepstrainingen regelmatig in je workout-schema, dan is een curlstang geen gek idee. Deze maakt een gewrichtsvriendelijke en comfortabele greep bij het uitvoeren van Biceps Curls en dergelijke mogelijk. Voor bankdrukken heeft zoals altijd de klassieke, rechte halterstang de voorkeur.

De keus van het juiste materiaal voor je barbellset

Vaste onderdelen van barbellsets zijn een halterstang en diverse halterschijven. Terwijl de barbellstang gewoonlijk uit verchroomd, massief of hol staal vervaardigd is, heb je bij de gewichtsschijven een grote keuze. Schijven van gietijzer zijn uiterst robuust en zien er stijlvol uit. Halterschijven van kunststof, rubber of neopreen vallen vaak niet zo op qua uiterlijk, maar ze zijn wel vloervriendelijk en ideaal voor trainingen op gevoelige tegel- of parketvloeren. Laat je keuze bij voorkeur ook afhangen van de ruimte die je ter beschikking hebt. Woon je in een flat? Je buren zullen je dankbaar zijn dat je je krachttraining uitvoert met schijven met een rubberen laag. Train je ook wel eens in de buitenlucht of gebruik je een fitnessmat als ondergrond? Gewichtsschijven van chroom of gegoten staal zien er kwalitatief goed uit en je zult er lang plezier van hebben.

Halterset – En hoeveel gewicht kan jij hebben?

Welke barbellset voor jou de juiste is, hangt onder meer af van het totaalgewicht van alle gewichten van de set. Daarom kiezen beginners doorgaans sets met een aantal lichte gewichten, terwijl gevorderden of professionals de voorkeur geven aan zwaardere schijven.

Waar moet je verder aan denken bij de aanschaf van barbellsets?

Veer- of schroefsluitingen?

Op het moment dat je erover denkt je set uit te gaan breiden, moet je ook beslissen welk soort sluiting je voor je barbelltraining gaat kiezen. Hoewel dit in het begin geen of nauwelijks een rol speelt, vergemakkelijkt de juiste keuze later het wisselen van de gewichten. Wisselen gaat het gemakkelijkst met veersluitingen. Schroefsluitingen, zoals bijvoorbeeld stersluitingen, geven je meer zekerheid en verhinderen dat er per ongeluk gewichten van de barbellstang glijden.

Grepen om de halters goed vast te houden

Of het nu gaat om barbells of dumbbells – je moet altijd een goede grip hebben. De grepen dienen daarom niet glad te zijn en mogen niet te dicht op, of te ver uit elkaar liggen. Naast dat er barbellstangen zijn met gekartelde greepoppervlakken, zijn er ook volledig beklede varianten beschikbaar. Deze laatsten hebben het voordeel dat ze ook je nek beschermen bij oefeningen achter je hoofd.

Aantal gewichten

De schijfopname van je barbellset bepaalt hoeveel gewichten er op je halterstang passen. Wil je meer schijven op de stang plaatsen, dan moet het schijfopnamedeel ook langer zijn.

Oefeningen met de barbell

Als je met een barbell traint, train je je hele lichaam. Afhankelijk van welke oefeningen je doet, kun je je meer richten op bepaalde spiergroepen. Wil je op de eerste plaats je bovenlichaam trainen en iets aan je bovenarmen en rug doen? Dan zijn roeien en de overhead press uitstekende oefeningen. Wil je ook nog iets doen aan je beenspieren? Dat lukt prima met squats, kuittraining en deadliften. Een aantal van deze oefeningen zijn bovendien geschikt voor het trainen met dumbbells.

Pas je barbellset aan aan je trainingsresultaat

Als je regelmatig traint, zul je merken dat je snel vooruitgang boekt. Na een tijdje wordt het tillen van de gewichten duidelijk minder zwaar dan in het begin en uiteindelijk bereik je het punt waarop die gewichten niet langer voldoende zijn. Dan wordt het tijd je set uit te breiden! Kies dan gewoon in onze online-shop de halterschijven die passen bij je barbellset en laat ze bij je thuis afleveren. Let er dan wel op dat de diameter van de boring in de nieuwe schijven gelijk is aan de dikte van je halterstangen.

Barbellsets voor beginners en gevorderden

Voor wie is een barbellset geschikt? Vrijwel voor iedereen die erin geïnteresseerd is zijn spiermassa geleidelijk aan op te bouwen. Met behulp van een set is het mogelijk je spieren stap voor stap te versterken en het gewicht langzaam te verhogen. Maar ook sporters die niet uitsluitend gewichtheffen om hun spiermassa te vergroten, maar halters zuiver als fitnessapparaat zien, hebben voordeel bij een barbellset. Zo kun je de verschillende gewichtsklassen gebruiken voor het trainen van diverse spieren, afhankelijk van het gewicht dat ze aankunnen.

De juiste accessoires voor jouw barbellset

Voor de perfecte haltertraining in jouw home gym is het gebruikelijk dat je de beschikking hebt over een halterbank. Deze kun je ofwel voor het traditionele bankdrukken gebruiken, maar je kunt ‘m ook bij veel andere oefeningen inzetten. Ook kan de halterbank goed gebruikt worden voor dumbbelltraining. Om zo comfortabel mogelijk met zware gewichten te trainen, zou je ook de aanschaf van een halterrek moeten overwegen. Voor een maximale variatie aan oefeningen kun je je barbellset met dumbbells echt compleet maken.