Een barbellset – Daag je lichaam uit
Wil je geen compromissen maken voor een workout buiten de sportschool? Met de juiste apparatuur kan je ook thuis aan krachttraining doen. Barbells behoren, naast dumbbells, absoluut tot je basisuitrusting omdat je hiermee, afhankelijk van het soort oefening, zowel aparte spieren als hele spiergroepen effectief kunt trainen. Dit veelzijdige trainingsattribuut is geschikt voor een groot aantal basisoefeningen zoals bankdrukken, deadliften, kniebuigingen en is daarom niet weg te denken bij krachttraining. Om ervoor te zorgen dat je ook voor langere tijd plezier hebt van je dumbbellset, moet je bij aankoop op een paar dingen letten.
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Niet langer beschikbaar
Vind de juiste barbellset voor je homegym!
Voor een goede barbelltraining moet je trainen met de juiste halters. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste voorwaarden die je in gedachten moet houden bij het kopen van een barbellset.
Rechte barbell of curlstang - Dit is het verschil
Wie al eens goed rond heeft gekeken in de sportschool is het zeker opgevallen dat daar zowel rechte als gebogen barbells te vinden zijn. Terwijl de klassieker met de rechte stang sinds jaar en dag in de krachtsport geliefd is en in het bijzonder geschikt is voor bankdrukken en kniebuigingen, biedt de gebogen EZ stang een alternatief voor het trainen van je armen. De zogenaamde curlstang draagt de belasting gericht over op de biceps en triceps en maakt het door zijn gebogen vorm mogelijk om daarbij de polsen te ontzien door ze in een natuurlijke houding te houden. Als je dus op zoek bent naar een trainingsattribuut voor oefeningen zoals bicepscurls, dan moet je de aanschaf van een curlstang zeker overwegen.
De juiste lengte voor je workout
Terwijl de Olympische barbell 220 cm lang is, is voor gebruik in de sportschool en in homegyms een lengte van tussen de 120 cm en 200 cm gebruikelijk. Afhankelijk van de oefeningen die je ermee wilt uitvoeren en over hoeveel ruimte je beschikt voor de training, kies je voor een langere of een kortere barbell. Zo is bijvoorbeeld voor bankdrukken, alsook voor deadlifts, een stanglengte van 125 cm voldoende. Is het je trainingsdoel jouw spierontwikkeling naar het volgende niveau te brengen? Met langere halterstangen is het mogelijk het gewicht door het plaatsen van meerdere schijven gemakkelijk te verhogen. Wie echter net met gewichtheffen begint, kan het beste eerst kortere barbellstangen gebruiken die eenvoudiger te hanteren zijn.
Tip: Is gewichtheffen nog nieuw voor je? Voor jou is in ieder geval een barbellset met markeringen het best. Dit geeft aan waar je je handen moet plaatsen om de juiste greepwijdte en de juiste afstand tussen beide handen te hebben.
Houd je barbell altijd goed vast
Niets is bij het trainen zo ergerlijk en pijnlijk als een vallend gewicht. Met de juiste diameter van de greep kun je voorkomen dat de gewichten uit je handen vallen. Normaalgesproken is de greep van een barbell ongeveer 30 mm dik. De Olympische norm voor vrouwen is 25 mm en voor mannen 28 mm. De optimale dikte van de greep is uiteindelijk echter afhankelijk van hoe groot je handen zijn.
De juiste sluiting voor de barbellset
Om ervoor te zorgen dat de gewichten op de barbellstang blijven zitten, moeten ze met de juiste sluiting vastgezet worden. Als je een ervaren krachtsporter bent die regelmatig van gewicht wisselt, dan bevelen wij je een veersluiting aan. Deze kan snel geopend en weer gesloten worden. Schroefsluitingen zijn een goed alternatief om de gewichten vast te zetten. Deze worden met een schroefdraad op de stang vastgedraaid.
Welke gewichten kies je voor een barbell?
Als nieuweling in de krachtsport tref je het, want je hoeft wat gewichten betreft nog geen definitieve keuze te maken. Het eigen gewicht van de barbellstang is uitstekend geschikt om te starten met barbell-trainingen. Ben je echter al een ervaren krachtsporter, dan heb je keuzes te over. Vind je uiterlijk belangrijk en wil je graag gietijzeren halterschijven of schijven gemaakt van chroom? Of wil je het liever rustig aan doen met halterschijven van kunststof of voorzichtigheidshalve met halterschijven van neopreen?
Naast het materiaal spelen ook de gewichtsklassen van de schijven een grote rol. Voor een maximale variatievrijheid raden wij je een halterset aan. Zo krijg je meteen meerdere gewichtsschijven die je willekeurig en afhankelijk van de grootte van je halterschijfopname kunt combineren. Let er bij de keuze van de gewichten op dat je niet begint met het tillen van te zware gewichten. Je moet in staat zijn de oefening meerdere keren te herhalen, zonder direct tegen je krachtlimiet aan te zitten.
Op de juiste boring letten
Hoe zwaarder de gewichten, des te groter de diameter van het opnamedeel voor de halterschijven. De Olympische norm qua diameter is 50 mm. Ben je dus van plan veel gewicht te gaan heffen, schaf dan deze barbellset-versie aan. Voor alle anderen die niet dwangmatig met 250 kg willen trainen, zijn de gebruikelijke fitnesshalterstangen met een diameter van 30 mm voldoende. Welke stang je ook kiest – let erop dat de gewichtsschijven de overeenkomende boring hebben om ook daadwerkelijk op jouw barbell te passen.
Passende accessoires voor een grondige haltertraining
Barbelltraining is een effectieve training die je desondanks met andere trainingsapparaten nog verder kunt aanvullen. Zo is trainen met dumbbells bijvoorbeeld vrijer en daardoor vanuit sensomotorische oogpunt daadwerkelijk nog wat „effectiever “.
Daarbij kun je je training met fitnessapparatuur comfortabeler maken. Wat zou je denken van een halterbank met het bijpassende halterrek? Deze maken de verscheidenheid aan gewichtsoefeningen enorm veel groter.