gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

Wat zijn halters?

Voor een aantal sporten is alleen het eigen lichaamsgewicht nodig is, maar krachtsporters zijn aangewezen op hulpmiddelen. Een aantal sporttoestellen kan worden gebruikt voor de opbouw van spiermassa, maar geen daarvan is zo veelzijdig te gebruiken als de klassieker: de halter. Met de extra gewichten kunnen sporters, in de meeste letterlijke zin van het woord, boven de mogelijkheden van hun eigen lichaam uit groeien en daardoor de eigen spieren versterken.

In essentie bestaan losse halters uit een vrij te bewegen halterstang, met aan de beide uiteinden een halterschijf van kunststof, gietijzer, verchroomd ijzer of bv. vinyl die aan de stang wordt geklemd of geschroefd. De halter wordt met één of beide handen opgetild en belast altijd minstens de biceps of triceps.

Welke halter is voor mij de juiste?

Halters zijn er in verschillende uitvoeringen. Afhankelijk van of je pas met krachtsport begint of dit al langer doet, is er keuze uit verschillende soorten halters voor je haltertraining. Bovendien moet je bij de keuze van je halter bedenken welke spiergroepen je wilt trainen en wat precies het doel van je training is.

Dumbbell

Korte halters/dumbbells hebben een korte stang met aan beide uiteinden vaste (compacte halters) of verwisselbare gewichten. Ze worden steeds met één hand getild en maken zo een gecontroleerde beweging en dus een zuivere uitvoering van verschillende oefeningen mogelijk. Naast kracht, uithoudingsvermogen en -weerstand wordt ook de coördinatie getraind. Halters met korte stangen (dumbbells) zijn door het kleine formaat gemakkelijk op te bergen en kunnen tegelijkertijd worden gebruikt voor een groot aantal variaties aan oefeningen. Ondanks dat dumbbells slechts beperkt met gewicht kunnen worden belast, heb je toch een grote hoeveelheid trainingsmogelijkheden. Daarom is dit soort halters zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Vaste dumbbells en verstelbare dumbbells zijn subcategorieën van de korte halter/dumbbell. Terwijl bij vaste dumbbells de gewichten vast zijn gemonteerd en niet kunnen worden vervangen of uitgebreid, is bij de laatste variant het vervangen van gewichten veel gemakkelijker dan bij de gebruikelijke halter.

Oefeningen: shoulder press, roeien, front raise, bankdrukken etc.

Gewicht: 2,5 - 5 kg

Barbells

Barbells zijn vooral favoriet bij bodybuilders en krachtsporters, want hiermee kunnen echt zware gewichtsschijven worden getild. Als het doel van je training het opbouwen van spiermassa is, dan is een lange halterstang/barbell voor jou precies wat je moet hebben. Voor het starten met gewichtheffen kun je beter een andere soort halter kiezen. Voor de training van bi- en triceps adviseren we je een curlstang te gebruiken, omdat deze veel vergevingsgezinder is voor je polsen. Maar als je ook nog andere spieren wilt trainen, kies dan een rechte stang.

Oefeningen: squats, deadliften, bankdrukken, shrugs etc.

Gewicht: 6,5 - 15 kg

Kettlebells

Bij kettlebells gaat het om kogelvormige gewichten met grepen, die vooral geschikt zijn voor functionele training of crossfit. Ze zijn doorgaans gemaakt van gietijzer en zijn onder andere verkrijgbaar met een neopreen- of rubberbekleding. Vergeleken met de twee andere soorten halters train je met kettlebells hele spiergroepen en tegelijkertijd ook je uithoudingsvermogen en coördinatie. Centraal in de training staan hier herhalingen van series bewegingen. Door te zwaaien kun je de intensiteit eenvoudig verhogen. Deze gewichten zijn geschikt voor zowel beginners als professionals.

Oefeningen: squats, deadliften, overhead press, Turkish Get-Ups etc.

Gewicht: 4 - 28 kg

Zo vind je het juiste gewicht voor je halters

Voor het begin is minder meer. Als je pas met je haltertraining begint moet je starten met weinig gewicht en het dan stapsgewijs zwaarder maken. Zo voorkom je letsel door te hoge belasting, bouw je spierweefsel stap voor stap op en bereid je het voor op de training met zwaardere gewichten. In principe zou je met je halter ongeveer 12 herhalingen moeten kunnen uitvoeren zonder daarbij tegen je grenzen aan te lopen. Is het heffen van gewichten nog een volledig onbekend gebied voor je? Je kunt ook eerst alleen werken met een halterstang zonder gewichten. Deze weegt afhankelijk van het soort halter en het gekozen materiaal alleen al 2,5 tot 20 kg en dat is voor het begin vaak meer dan voldoende.

Bij ScSPORTS kun je halters krijgen in verschillende gewichtsklassen van 2,5 tot 20 kg (halterstangen) plus 5 tot 30 kg (gewichtsschijven). Afhankelijk van de lengte van de schijfopname van de halterstang kun je het totaalgewicht verhogen door de combinatie van meerdere gewichten.

Waar je bij het kopen van halters op moet letten

Naast het soort en het gewicht moet je bij het kopen van een halter letten op verschillende criteria om de voor jou beste optie voor de spieropbouw te vinden.

Materiaal

Halters zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Daar waar barbells en dumbbells gewoonlijk zijn gemaakt van chroom of verchroomd rvs en in een aantal gevallen zijn voorzien van een gepolsterde nekbescherming of bijvoorbeeld een met rubber bekleed greepvlak, heb je bij de halterschijven keus te over. Kunststof, gietijzer en chroom eventueel met een bekleding van rubber? Afhankelijk van of je je haltertraining binnen of buiten doet, in een gehorig huis of in een eengezinswoning - kies de uitvoering die het beste bij je wensen past.

Boring & gewichtsschijven

De boring in de halterschijf moet precies op maat zijn voor de stangdiameter, om erop te kunnen passen niet te veel speling te hebben. Gewoonlijk kies je tussen 30 en 50 mm. Let er dus op dat je schijven kiest die ook op je korte of lange halterstang passen. Let daarbij ook op de soort sluiting.

Sluiting

Om te voorkomen dat de schijven van de stang glijden worden ze ofwel met een klem- of een schroefsluiting vastgezet. Met de eerste kunnen gewichten moeiteloos worden verwisseld, terwijl schroefsluitingen je maximale zekerheid en veiligheid bieden door de bevestiging met schroefdraad. Het snel verwisselen van de gewichten kan daarnaast ook met systeemhalters met een pinlock.

Belastbaarheid

Wil je zware gewichten heffen of in die richting werken? Let erop dat je halterstang geschikt is voor de gewenste belasting. Voor de training met zware gewichten wordt daarnaast het gebruik van een halterbank aanbevolen. Daarmee kun je je oefeningen ergonomisch uitvoeren.

Afzonderlijke halters? Mix & match? Of meteen een hele halterset?

Als je jezelf zou inschatten als een beginner en je nog weinig of nauwelijks trainingservaring hebt, adviseren we je om eerst te kiezen voor een reeds voor jou samengesteld halter uit ons assortiment.

Wil je meteen diverse halters aanschaffen, dan vind je in onze categorie haltersets een brede keuze aan verschillende haltersets met schijven van verschillende materialen en met verschillende gewichten.

Als je al langer en wellicht met halters van verschillende materialen traint, dan is het ook een goed idee om je volgende halter helemaal vrij en individueel in onze online shop samen te stellen.