gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

Welke bokszak is geschikt voor mij?

Er zijn enkele criteria die je in overweging moet nemen bij de aankoop van een bokszak. De verschillen zijn groter dan je denkt en het kan snel tot verwarring leiden. Welk materiaal is het beste voor mijn doeleinden? Welke maat past bij mij en hoe zwaar moet de zandzak zijn? Wij laten je zien wat belangrijk is bij de aankoop van de juiste trainingszak.

Stof, echt leer of kunstleer. Kies het juiste materiaal

Bokszakken worden ook wel eens zandzakken genoemd. De term is echter misleidend, omdat zand absoluut niet geschikt is als vulling voor bokszakken vanwege de hoge dichtheid en het gewicht. In werkelijkheid worden vulmaterialen gebruikt zoals kunststof korrels, schuimrubber of stofresten. Welk materiaal je kiest is uiteindelijk een kwestie van smaak. Doorgaans zijn zachtere vulligen geschikter voor beginners en hardere vullingen voor gevorderden en professionals. Sommige modellen worden verkocht zonder vulling, zodat je ze kunt vullen met het materiaal van jouw keuze.

Zorg ervoor dat je de hierboven vermelde materialen gebruikt. Zand, graan of andere materialen zijn te zwaar of te ongelijkmatig en kunnen leiden tot verwondingen of materiële schade.

Naast de vulling speelt de buitenkant een doorslaggevende rol. De buitenkant van de bokszak kan gemaakt zijn van stof, nylon, echt leer, kunstleder, canvas of linnen. Over het algemeen is echt leder de meest robuuste en duurzame variant. Bokszakken van kunstleer zijn ook zeer sterk, maar worden na verloop van tijd poreus. Beginners kunnen beter kiezen voor een stoffen oppervlak, maar wij raden professionals hoogwaardig echt leder aan en een zak met zo weinig mogelijk naden om scheuren of barsten te voorkomen. Voor het sparren zijn er speciale bokszakken met een bedrukt stootvlak om gerichte bokscombinaties te doen.

Maat & gewicht - wat heb ik nodig?

Bokszakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben daarom verschillende gewichten, evenals verschillende materiaalsamenstellingen. Welke maat en gewicht voor jou het beste is, hangt af van je eigen lichaamsafmetingen, maar ook van je trainingsdoel en je boks/fitheidsniveau. Hoewel korte en lichte bokszakken geschikt zijn voor kinderen en jongeren, moet jij als volwassene altijd je trainingsdoel voor ogen houden. Voor pure bokstraining is een trainingszak van 80 tot 120 cm voldoende. Als je de trainingszak daarentegen ook voor beenwerk wilt gaan gebruiken, moet hij afhankelijk van je eigen lengte minstens 100 tot 120 cm lang zijn, zodat je hem ook goed met je voet kunt raken. Daarom kiezen professionele boksers en atleten meestal voor modellen met een lengte tussen de 100 - 180 cm. Afhankelijk van je eigen gewicht en kracht, kies je in de volgende stap het geschikte gewicht van de training. Als je trainingsdoel het verbeteren van je conditie, snelheid en lenigheid is, kies dan een lichtere trainingszak. Als je daarentegen je stootkracht wilt verbeteren, heb je een zekere weerstand nodig, bijvoorbeeld die van een zwaardere trainingszak.

De juiste vorm voor je trainingsdoelen

Afhankelijk van je doel, zijn er verschillende soorten bokszakken. Klassiek, peervormig, hangend of staand – hieronder vind je verschillende soorten bokszakken.

Hangende bokszak

De klassieke bokszak is langwerpig en kan aan het plafond worden opgehangen. Of het nu gaat om spieropbouw, cardiotraining, warming-up, training voor trap- en stoottechnieken of uithoudingsvermogen - dit is de échte allrounder onder de bokszakken. Speedballs, of boksballen, zijn een kleiner, rond alternatief voor de klassieke modellen. De boksballen worden eveneens in het plafond verankerd en zijn alleen geschikt voor het boksen. Ze worden vooral gebruikt om de stootsnelheid te trainen.

Staande bokszak

Kun of wil jij je bokszak niet aan het plafond monteren of ontbreekt het je gewoon aan ruimte voor een permanent geïnstalleerd model? Een staande bokszak kun je flexibel opstellen en opbergen. Staande bokszakken zijn ook in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt kiezen tussen een klassieke, langwerpige of balvormige zak (boksbal) of zelfs een boksdummy in de vorm van een menselijk lichaam om je bokstraining zo realistisch mogelijk te maken. Hiermee kun je je stootnauwkeurigheid en uitwijkmanoeuvres oefenen. Om tegen een stootje te kunnen, raden wij aan de basis te verzwaren met zand of water.

Dubbel End ballen

Wie thuis wat meer ruimte heeft, kan van een bijna echte bokservaring zonder trainingspartner profiteren met een ronde, slingerende bokszak die aan het plafond en de vloer is bevestigd.

Ophanging & bevestiging - hoe bevestig je je bokszak op de juiste manier

Als je een klassieke trainingszak hebt gekozen, wordt deze meestal in het plafond verankerd. Kies thuis eerst een geschikte plaats. Voldoende bewegingsvrijheid rond de bokszak is belangrijk voor een soepele en probleemloze training. De trainingszak wordt met stevige nylon banden of stalen kettingen aan een draaibare karabijnhaak bevestigd, die op zijn beurt in een geboorde verankering aan het plafond wordt gehangen. Wij adviseren een vierpuntsbevestiging, waarmee een stabiel houvast in het plafond wordt verkregen. Afhankelijk van het gewicht van de bokszak en de stabiliteit van het plafond kan verankering in slechts twee boorgaten voldoende zijn. Hoe hoog je de bokszak hangt is afhankelijk van je lengte. Het is belangrijk dat de bokszak ongeveer 10 cm hoger wordt opgehangen dan jouw lengte.

Tips voor trainingen met de bokszak

Om je handen en gewrichten te beschermen, moet je de basisregels van het boksen volgen:

  • Je hebt in ieder geval bokshandschoenen nodig, om je vuisten en polsgewrichten te beschermen.
  • Houd tijdens de training een gelijkmatige afstand tot de trainingszak, ondersteun je slagen met lunges en draai je lichaam naar binnen.
  • Strek nooit je armen of knieën, houd ze altijd licht gebogen.
  • Raak de trainingszak en duw hem niet van je af.
  • Met beide voeten op de grond heb je het beste evenwicht.

Bij ons vind je ook geschikte boks accessoires voor je training!