gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

Welke halterschijf past het best bij jou? Dit is waar je op moet letten

Wil je beginnen met krachttraining? Met de juiste halterschijven is dat geen probleem! Verstevig je triceps, train je sixpack en geef je benen een boost. Beginners en gevorderden kunnen bij ons de juiste apparatuur vinden. Afhankelijk van welke spiergroep je wilt gaan trainen zijn verschillende halterschijven geschikt - bij de aankoop vertellen wij je graag wat daarbij belangrijk is.

Voorwaarden voor je home gym

Vraag jezelf eerst af onder welke omstandigheden je thuis kunt trainen. Hoeveel ruimte heb je? Hoe bewaar je je gewichten? Wat ligt er op je vloer? Laminaat is bijvoorbeeld niet geschikt voor haltertraining en krast snel.

Het handigst zijn bijvoorbeeld halterrekken. Maar je kunt je vloer ook met een halterbank of met een dumbbellhouder beschermen.

Het materiaal

Bij de keuze van de schijven kun je kiezen tussen verschillende materialen en coatings. Gietijzer, kunststof, verchroomd - welk materiaal past het best bij jou?

De materialen verschillen hoofdzakelijk op het gebied van duurzaamheid en de belasting van de omgeving waarin je traint.

Train je thuis, dan kunnen halterschijven met een rubberen of neopreen coating helpen het geluid te dempen. Het goedkoopste alternatief is een kunststofschijf met cementvulling.

De onmiskenbare klassieker is de gietijzeren versie. De gietijzeren halterschijven die van massief metaal zijn gemaakt, zijn zeer robuust. Bij de verschillende versies die in productie zijn, wordt de gietijzeren kern bekleed met rubber, neopreen of het wordt verchroomd.

Gietijzeren halterschijven

De meeste halters zijn gemaakt van gietijzer. Hun gietijzeren kern zorgt voor een betere kwaliteit, duurzaamheid en robuustheid - ze zijn sterker dan kunststof schijven. Als je bereid bent iets meer geld uit te geven, zijn gietijzeren halterschijven echt waar voor je geld. Voor de bekende antraciet-look is de klassieke gietijzeren schijf voorzien van een gehamerde afwerking.

Rubberen halterschijven

Gewichten met een rubberen oppervlak zijn bijzonder geschikt voor training op kwetsbare vloeren of in ruimten met weinig geluidsisolatie. De rubberen coating dempt het geluid bij stoten en ontziet de vloer.

Verchroomde halterschijven

Voor wie meer voelt voor een stijlvolle look van zijn halters, dan is de glanzende wereld van verchroomde halters wellicht iets voor jou. Verchroomde halters zijn een echte eyecatcher in jouw home gym! Om je verchroomde halters tegen krassen te beschermen, moet je ze regelmatig schoonmaken en er tijdens je trainingen een rubberen mat onder leggen.

Kunststof halterschijven

De goedkoopste mogelijkheid voor je eigen fitnessstudio of home gym zijn halterschijven van kunststof, die doorgaans worden gevuld met een mengsel van cement en zand. Door middel van een beveiligd drukproces wordt dit mengsel stevig aangedrukt of samengeperst. Hierdoor ontstaat een homogene massa die door een kunststof coating wordt omsloten. Nadeel bij zware gewichten kan zijn dat de vulling gaat schuiven en dat deze dan door de onbalans kan gaan draaien. Dit is meestal niet het geval bij lichtere gewichten voor beginners.

Gewichtsklasse

Kies het juiste gewicht specifiek voor jouw fitnessniveau. Begin tijdens je training met kleinere gewichten en voer het gewicht langzaam op. Op deze manier laat je je spieren wennen aan de belasting en voorkom je blessures. Wat wil je trainen?

Voor een gerichte training met een dumbbellset heb je kleinere gewichten nodig dan voor een training van je hele lichaam met een barbellset. Bij ScSPORTS kan je halterschijven kopen van 0,5 kg tot 30 kg - of je kunt kiezen voor een praktische halterset met meerdere gewichten.

Voor professionals of gevorderden die zich richten op het powerlifting en gewichtheffen, kunnen ook zwaardere halterschijven worden gebruikt.

Met of zonder grip

Naast de hef- en opdrukoefeningen met een halterstang, kun je je halterschijven ook afzonderlijk gebruiken. Dit verhoogt je grijpkracht en voegt afwisseling toe aan je krachttraining. Als je ze wilt gebruiken voor een algemene training, zorg er dan voor dat ze praktische handgrepen hebben. Een rubberen coating zorgt ook voor meer grip.

Let op de juiste boring

Of je nu een nieuwe halterstang koopt of extra schijven toevoegt, zorg ervoor dat de diameter van de boring van de halterschijf past bij je halterstang. Gebruikelijke diameters zijn 30 mm voor gewone training en 50 mm voor olympische stangen.

Hoeveel kosten halterschijven?

Bij de aankoop speelt de prijs een grote rol - vooral als je net je home gym aan het inrichten bent, kunnen de bedragen snel oplopen. Kunststof schijven zijn de goedkoopste oplossing, gietijzeren schijven zijn de robuuste klassiekers en verchroomde schijven zijn de luxe oplossing. Je hoeft natuurlijk niet alles in één keer aan te schaffen, maar afhankelijk van je fitnessniveau kun je je uitrusting naar behoefte uitbreiden. Bij ScSPORTS koop je al halterschijven vanaf €11,95.