gratis verzending binnen
Nederland, België en Duitsland *

Waar je op moet letten bij aankoop van een fitnessmat

Fitnessmatten zijn een perfecte accessoire voor jouw fitnessoefeningen nadat je van je werk bent thuisgekomen. Je ligt zacht op een anti-slipmat en spaart bovendien je gewrichten. Na de fitness-oefening kunnen de matten heel gemakkelijk opgerold en in de kast opgeborgen worden. Maar niet iedere mat is automatisch een goede fitnessmat en niet iedere mat is noodzakelijkerwijs geschikt voor jou en je plannen. Wij vertellen je over de 5 vereisten waarop je bij de aankoop moet letten.

Afmeting

Fitnessmatten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Normaalgesproken zijn ze 180 cm tot 190 cm lang en 60 cm tot 80 cm breed. In principe moet je voor de juiste grootte van de mat altijd je eigen lichaamslengte als maatstaf nemen. Zowel in de lengte als in de breedte moet de mat altijd een beetje groter zijn dan jijzelf. Naast de standaardafmetingen zijn ook grotere modellen met een breedte van 100 cm zeer geliefd. Deze zijn met name geschikt voor dynamische en ruimte-eisende yoga- en Pilatesoefeningen.

Matsterkte

Hoe dikker, hoe beter? Nee! Onder bepaalde omstandigheden ben je beter uit met een dunnere mat. Gewoonlijk zijn er matten verkrijgbaar met diktes tussen 0,6 cm en 2,5 cm. Dikkere matten vanaf één cm bieden je een bijzonder dempende ondergrond en zijn daardoor niet alleen ideaal zijn voor rugoefeningen, maar ook voor sta- en knieloefeningen en oefeningen met springzolen. Dunnere fitnessmatten zijn aan te bevelen voor evenwichtsoefeningen.

Tip: Voor een gewrichtssparende training moet je dynamische oefeningen uitvoeren op een mat met een dikte van minimaal 1 cm.

Materiaal

In de afgelopen jaren zijn een aantal fitnessmatten door het gebruik van schadelijke materialen uit de gratie geraakt. Daarom moet je bij de keuze van je mat goed letten op het materiaal waarvan de mat gemaakt is. Met de fitnessmatten van ScSports speel je altijd op zeker. Bij ons krijg je uitsluitend matten van veilig materiaal, zoals onder andere synthetisch rubber (nitrilrubber: NBR). NBR heeft bovendien voortreffelijke eigenschappen, waardoor de matten slip- en scheurbestendig zijn.

Slipbestendigheid

Het is één van de belangrijkste taken van de fitnessmat om er altijd voor te zorgen dat je kunt staan zonder gevaar om weg te glijden. Daarbij moet allereerst het oppervlak zo zijn gemaakt dat je ook tijdens dynamische oefeningen en ook bij nat worden door zweet niet wegglijdt en met je voeten van de mat slipt. Daarnaast mag de onderkant van de mat ook niet op de ondergrond wegglijden. Zo bespaar je je niet alleen frustratie bij de training, maar voorkom je ook ongelukken.

Gewicht

Vooral als je je mat mee wilt nemen zoek je waarschijnlijk naar de meest lichte uitvoering. Let er wel op dat de mat niet te licht is. Als de mat te licht is, kan dat er namelijk toe leiden dat de mat niet op de vloer blijft liggen en gaat rimpelen. Met een wat zwaardere mat voorkom je gevaarlijke struikelpartijen.

Kenmerken

Wil je je fitnessmat meenemen naar de training in de sportschool of naar de komende yogasessie? Met een draagriem kun je je mat gewoon over je schouder gooien en de deur uit gaan. Heb je thuis een spijker of iets anders waar je je mat aan op kunt hangen? Een paar van onze modellen zijn voorzien van oogjes waaraan je ‘m gemakkelijk op kunt hangen.

Welke soorten fitnessmatten zijn er?

Een fitnessmat kan bijna overal voor gebruikt worden: de mat is geschikt voor fitnessoefeningen, aerobics, Pilates en talloze andere sport- en fitnessactiviteiten. Bijna iedere sport stelt echter zijn eigen eisen aan de ondergrond. Terwijl de mat voor gymnastiekoefeningen bijvoorbeeld dik moet zijn, heeft voor yoga daarentegen een bijzonder dunne mat de voorkeur. Wij vertellen je over de meest gangbare versies en laten je zien welke fitnessmat je voor jouw training nodig hebt.

Klassieke fitnessmat

De klassieke fitnessmat is een echte allrounder en kan op veel manieren gebruikt worden. De mat moet niet te dun zijn, omdat dempen en het sparen van je gewrichten z’n belangrijkste opgave is. De klassieke fitnessmat is in het bijzonder geschikt voor vloeroefeningen, maar kan ook gebruikt worden voor allerlei andere sportactiviteiten. Yoga en Pilates zijn bijvoorbeeld ook op de klassieke fitnessmat te doen. Ook voor dynamischere sportsoorten zoals aerobics kan deze allrounder goed gebruikt worden. Een minimumdikte van één centimeter wordt geadviseerd en dat is ideaal voor het dempen van hardere impact.

Yogamat

Heb je je mat alleen nodig voor je yogatraining? Hiervoor wordt een extra dunne mat aanbevolen. Hoe dunner de mat, des te minder je wegzakt en kun je bij evenwichtsoefeningen je evenwicht beter bewaren.

Pilatesmat

Pilatesmatten zijn duidelijk breder dan andere typen sportmatten. Daardoor kun je alle oefeningen, die gewoonlijk zijwaarts uitgevoerd worden, op deze mat probleemloos uitvoeren. Ook hierbij wordt aanbevolen een dunne mat te gebruiken.

Vloerbeschermingsmatten: De mat voor krachttraining

Je zou thuis graag willen gewichtheffen en hebt een zachte ondergrond nodig voor halters en dergelijken? Met een onderlegmat kan je de ondergrond ontzien en ook zonder veel geluid te maken thuis trainen en de halters probleemloos op de vloer neerleggen. Hiervoor bevelen wij je aan om, als het kan, van een dunne mat gebruik te maken voor een betere houding, zodat je je krachtoefening netjes en zoals bedoeld kunt uitvoeren.

Schoonmaken van fitnessmatten

Fitnessmatten zijn niet alleen ruimtebesparend, maar hebben bovendien weinig onderhoud nodig. Door hun robuuste oppervlak kunnen ze worden schoongemaakt en zijn daarmee erg hygiënisch. Je kunt simpelweg warm water en zeep gebruiken. Als je de mat deelt met andere bewoners, vrienden of je partner, dan kan de mat gewoon met een desinfectiemiddel worden afgenomen, waarna de mat direct weer klaar is voor gebruik. Het is het beste om de mat na ieder trainingsonderdeel kort even af te vegen om verontreiniging van de mat te voorkomen en zo langer plezier te hebben van de mat.